Cari Blog Ini

Sabtu, 15 Disember 2012

KANTOI! Mengapa Najib Altantuya Terbang Ke Sabah Senyap-Senyap?Perdana Menteri, Najib Altantuya dijadualkan melawat Sabah dua kali bulan ini, dalam apa yang dianggap sebagai usaha semakin terdesak untuk mengekalkan cengkaman kerajaan campuran itu yang kelihatan seperti negeri pertempuran utama menentukan hidup atat mati karier politiknya.

Najib dijangka tiba di Sandakan esok (15 Disember) untuk merasmikan kongres tahunan rakan kongsi Barisan Nasional (BN) Sabah, Parti Liberal Demokratik (LDP), pada hari berikutnya.

Pada 28 Disember pula, Najib Altantuya dijangka melawat parlimen luar bandar di Pensiangan di mana satu lagi komponen BN kecil, Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS), mengadakan mesyuarat agung tahunannya sendiri.

Najib Altantuya yang juga presiden Umno dan pengerusi BN, dijangka bertemu dengan masyarakat Kristian di Sandakan semasa lawatan hujung minggu beliau, dalam usaha untuk memantapkan kedudukan BN di kalangan masyarakat yang terpinggir menjelang sambutan Krismas pada 25 Disember.

Beliau juga dijangka akan diraikan pada perhimpunan yang sama apabila dia melawat Pensiangan pada 28 Disember mana PBRS presiden, Joseph Kurup, juga dikatakan akan menghadapi satu tugas yang sukar untuk mengekalkan kerusi itu untuk BN.

Pada tahun 2008, Kurup memenangi kerusi Pensiangan tanpa bertanding apabila pencabar beliau dari KEADILAN, Danny Andipai, gagal dalam keputusan kontroversi telah dinafikan peluang untuk memfailkan kertas pencalonannya.

Kurup dan isteri beliau Melinda hampir tidak boleh melarikan diri dari orang ramai yang marah di pusat penamaan calon di mana beliau telah sedia untuk ditumbuk pengundi yang marah dengan keputusan berat sebelah pengurus pilihanraya parlimen itu.

Beberapa penganalisis menyedari lawatan Perdana Menteri kali ini seolah-olah tiada publisiti mengenainya begitu jauh sama ada oleh media tempatan atau-organ kerajaan rasmi, Jabatan Penerangan, dan ramai ahli politik dalam parti pemerintah berkata mereka menyedari Najib Altantuya akan terbang ke negeri ini.

Sekiranya sah, ia merupakan perjalanan ketujuh Najib Altantuya ke Sabah tahun ini. 

Kali terakhir perdana menteri melawat negeri ini adalah pada bulan Oktober semasa lawatan ke Penampang dan Ranau.

Tidak pernah seorang perdana menteri dalam sejarah melawat Sabah banyak kali selain Najib Altantuya dalam satu tahun, hatta perdana menteri paling lama berkhidmat selama 22 tahun, Mahathir Mohamad.

Begitulah penguasaan campuran pimpinan Umno dan BN pada satu masa bahawa Mahathir telah pun diketepikan perkaitan bilangan kerusi Parlimen di Sabah dan Sarawak dalam pengiraan beliau untuk membentuk kerajaan persekutuan.

Semua ini berubah apabila undi Melayu di Semenanjung akhirnya dibahagikan separuh antara BN dan Pakatan Rakyat pada pilihanraya umum 2008.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan