Cari Blog Ini

Selasa, 16 Oktober 2012

Umno-BN fobia hadapi PRU-13

Dalam seminggu yang lalu, terdapat banyak rumours di Parlimen, yang mengatakan bahawa Parlimen akan dibubarkan dalam masa yang terdekat iaitu sekitar Oktober atau November ini. 

Antara tarikh yang popular diperkatakan di kalangan ahli-ahli parlimen (MP) adalah, pada 18 November 2012. Ada juga yang meneka Parlimen akan dibubarkan pada 11 November, ianya akan menjadi nombor 11.11.12. Malah ada yang suka bermain dengan angka iaitu 12.12.12. 

Bagi kita, tarikh bila pun diadakan Pilihan Raya Umum (PRU), kita akan tetap hadapinya. Namun bagi sesetengah pihak, mereka masih percaya, nombor yang cantik atau nombor yang pelik-pelik, boleh membawa 'ong' (tuah). Kebetulan baru-baru ini tatkala penulis berbual dengan Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Mohd Abdul Wahid Endut, kami terserempak dengan seorang Menteri dari Umno. Menteri tersebut kelihatan tergesa-gesa dan berjalan dengan ajak laju. 

Namun melihat kami sedang duduk di lobi Parlimen, beliau berhenti, lalu menyapa Wahid dan kami bersalam-salaman. 

"Bila hendak buat pilihan raya ni," tanya Wahid kepada beliau. 

Lantas Menteri menjawab, "Dah dekat dah ni, macam dah nak bubar, kalau buat bulan November, macam tahun 1999, Terengganu you ambil balik." Kata Menteri kepada Wahid. 

Lantas kedua-dua mereka ketawa terbahak-bahak, entah apa buat yang mereka geli hati. 

Spekulasi mengenai tarikh PRU masih belum berakhir. Sama ada mereka bergurau atau serius, dua-dua pihak, sama ada Pakatan Rakyat atau Barisan Nasional, akan tetap menghadapi ujian yang paling getir. 

Namun, pada pengamatan penulis ada kalanya gurauan orang politik, boleh menjadi kenyataan. 

Jika kita melihat fenomena PRU, pada PRU 1999 yang diadakan pada bulan November tahun itu, PAS berjaya menyapu bersih 28 kerusi Dewan Undangan Negeri Terengganu, sehingga meninggalkan Umno empat kerusi sahaja. 

Hampir sepuluh tahun sebelum itu, iaitu pada PRU yang diadakan pada bulan Oktober 1990, PAS dan Angkatan Perpaduan Ummah berjaya menyapu bersih keseluruhan kerusi Dun dan Parlimen di Kelantan. 

Barangkali jika diadakan PRU ke-13 bulan Oktober atau November ini, bukan sahaja Terengganu, malah satu Malaysia pun BN belum tentu selamat. 

Walaupun menentukan tarikh PRU itu hak PM, namun Najib dan seluruh pemimpin BN, tidak dapat menyembunyikan ketakutan dan kegelisahan mereka. 

BN mengidap penyakit fobia. Mereka fobia kerana takut ditolak rakyat dari tampuk kuasa. Mereka fobia kerana gelisah dengan pelbagai masalah dalam dan skandal pemimpin, terbongkar satu demi satu. 

Oleh sebab itu, selepas tiga minggu Parlimen bersidang, wakil-wakil rakyat BN sudah semakin kehilangan fungsi. Mereka semakin tumpul dan tidak berdaya melawan arus MP Pakatan Rakyat. 

Hanya dua tiga orang sahaja MP BN yang berani bertembung, tetapi malangnya mereka sering menjadi 'ayam berak kapur' apabila hujah dangkal mereka dipatahkan satu persatu. 

Ada banyak sebab mengapa MP BN sudah 'hilang daya tahan'. Pertama, kerana kegigihan Pakatan membongkarkan skandal rakan-rakan mereka seperti Dato' Seri Shahrizat Jalil. 

Seorang lagi yang memalukan Umno-BN ialah MP Sabak Bernam, yang dijatuhkan hukuman penjara dan denda akibat jenayah memalsukan tuntutan. 

Jadi mereka takut, jika mereka kuat melawan, skandal mereka pula akan terbongkar. 

Kedua, kerana mereka tidak pasti dapat menjadi calon BN. Oleh kerana itu mereka fikir, mereka tidak perlu susah-susah melawan Pakatan. 

Ketiga, mereka terpaksa berlawan sesama sendiri di peringkat bahagian. Puak-puak yang gila hendak jadi YB, senantiasa berada di sekeliling Najib. 

Dan yang keempat, yang paling penting sekali, apabila sudah dapat menghidu bau Umno, yang bakal menjadi bangkai pada PRU akan datang. 

Nampaknya MP BN sudah tidak banyak pilihan. Masa mereka sudah hampir tamat. Mereka harus memilih, sama ada hendak menggali kubur sendiri, atau berhijrah ke Pakatan Rakyat. 

-harakahdaily 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan