Cari Blog Ini

Sabtu, 17 November 2012

"Tawan Putrajaya Dahulu, Bukan Tentukan Siapa PM" - Hadi
S
aya tak minta jadi PM - Presiden PAS

KOTA BHARU: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menegaskan bahawa Islam mengajar beliau agar tidak meminta-minta jawatan.
Justeru, beliau mengulangi kenyataan bahawa beliau tidak berhasrat menjadi Perdana Menteri selepas Pakatan Rakyat berjaya mengambil alih Putrajaya.

Beliau berkata, fokus utama PAS dan Pakatan Rakyat adalah untuk menawan Putrajaya pada Pilihan Raya Umum Ke-13, bukan menentukan siapa yang layak menjadi Perdana Menteri.

"Saya sebagai pemimpin yang diajar dalam Islam tak boleh minta jadi pemimpin dan memimpin ini satu amanah yang berat, yang besar tanggungjawabnya.

"Apa yang penting kita nak ke Putrajaya. Siapa Perdana Menteri ialah mereka yang dipilih rakyat, yang layak, yang dapat menyatukan dan menegakkan keadilan untuk rakyat.


"Seperti yang saya katakan sebelum ini, saya sanggup jadi nelayan balik. Seboleh-bolehnya saya ingin menjadi khadam rakyat," kata beliau pada sidang media di Muktamar Tahunan PAS Kali ke-58 di Putik hari ini.

Beliau juga berkata, PAS merupakan sebuah parti yang mengamalkan demokrasi apabila memberi ruang kepada perwakilan menyuarakan pandangan dan kritikan.

"Demokrasi dalam PAS, kita membenarkan orang bercakap dalam muktamar dan kita akan gulung dan jawab. Ada yang wajar, ada yang tak wajarlah. Ada batasnya.

"Apa lagi sekarang ini zaman terbuka, bukan sahaja yang lidah panjang tapi tangan panjang tulis macam-macam pandangan dia dalam blog dan sebagainya dan orang ambil pandagannya," katanya.

Sementara itu, Setiausaha Agung, Datuk Mustafa Ali memberitahu, pembahagian kerusi antara PAS dan Pakatan Rakyat sudah selesai 90 peratus.

"Pembahagian kerusi dengan Pakatan Rakyat lebih 90 peratus selesai tapi kita tak boleh sebut lagi kerusi-kerusi tersebut," katanya sambil menambah, terdapat wakil Dewan Perhimpunan Penyokong PAS (DHPP) akan bertanding.
Hadi lebih layak jadi PM, kata Dewan Ulama
PENGKALAN CHEPA - Di sebalik pengisytiharan malam tadi dan beberapa kali sebelum ini bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim akan bertindak sebagai Perdana Menteri jika Pakatan Rakyat (PR) mengambil alih Putrajaya, Dewan Ulama Pas Pusat hari ini melahirkan 'bantahan' sambil menegaskan, Datuk Seri Abdul Hadi Awang "paling terbaik" untuk menyandang jawatan itu.

Sayap ulama itu berpendapat bahawa Presiden Pas, yang juga Ahli Parlimen Marang, yang lebih layak menjawat jawatan tersebut.

"Saya ingin bertanya kepada seluruh perwakilan, siapa yang paling terbaik untuk memimpin kerajaan Malaysia akan datang kalau bukan Tok Guru Presiden," kata Hairun Nizam ketika membahaskan ucapan dasar presiden di sini, hari ini.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini adalah individu yang disebut-sebut akan dilantik sebagai Perdana Menteri Malaysia jika pembangkang berjaya menawan tampuk pemerintahan.

Malam tadi, Lim Kit Siang dalam Himpunan Kebangkitan Rakyat mengisytiharkan bekas Timbalan Perdana Menteri itu akan dilantik sebagai Perdana Menteri sekiranya perikatan itu menang pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

"Anwar bakal Perdana Menteri Malaysia ketujuh bukan keenam," katanya secara terbuka.

Abdul Hadi dan Anwar juga berucap pada perhimpunan itu.

Awal Januari lalu, Pakatan Rakyat pernah mengulangi pendirian bahawa Anwar akan dilantik sebagai Perdana Menteri sekiranya mereka memenangi PRU13 kerana beliau dianggap "paling bersih".

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata, tiada pemimpin PKR, DAP dan Pas yang lebih layak daripada Anwar untuk menjadi Perdana Menteri yang ketujuh sekiranya pakatan mereka menang pilihan raya akan datang.

"Ini bukan soal kita bela Anwar saja tetapi kita bela kerana beliau saja (pemimpin di negara ini) yang paling bersih untuk menjadi Perdana Menteri," katanya yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang.

Hairun berkata, Pas sepatutnya berkempen untuk presiden mereka bagi menjawat jawatan Perdana Menteri dan bukannya untuk pemimpin parti komponen PR yang lain.

"Bukan sebagai alasan untuk menaik-naikkan beliau, tetapi beliaulah orang yang lain layak untuk menjadi pemimpin, Perdana Menteri pada masa akan datang dan kita sebagai anak didik kepada Pas, tidak sepatutnya, kita pula yang berkempen agar orang lain menjadi pemimpin sedangkan negara yang ingin dibawa adalah negara yang berdasarkan syariat.

"Kita meletakkan satu keyakinan bahawa presiden kita orang yang berkaliber untuk memimpin sebuah negara.

.

.

," katanya mengundang sorakan oleh para perwakilan.

Pas, DAP dan PKR membentuk PR sejak Mac 2008.

Kerjasama ketiga-tiga parti itu membawa kepada kemenangan di lima negeri selain penguasaan 84 kerusi Parlimen pada Pilihan Raya Umum 2008.
 -SH

Tiada ulasan:

Catat Ulasan