Cari Blog Ini

Isnin, 24 September 2012

Siapa Pemilik Jet Dinaiki Anwar?
Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim mendakwa pemilik jet peribadi yang membenarkan pesawat itu digunakan oleh pemimpin Pakatan Rakyat berbuat demikian tanpa mengharapkan balasan.

Anwar berkata, "rakannya" itu membenarkan beliau menggunakan pesawat berkenaan disebabkan "masalah logistik" untuk perjalanan ke Sabah dan Sarawak.

Katanya, pemilik jet berkenaan memberitahunya supaya menyatakan identitinya sebagai "seorang rakan".

"Saya tanya dia jika dia memohon tanah di Selangor, sekiranya dia ada kepentingan di Pulau Pinang, Kedah atau Kelantan, walaupun ini bukan sebahagian dari perjanjian.

Dia kata tiada."(Maka, bantuan tersebut) tidak terikat dengan apa-apa," kata Anwar.

Katanya, pemilik jet tersebut – dipercayai dari jenis Dassault Falcon 7X – merupakan seorang yang dikenalinya untuk sekian lama.

Jet berkenaan berpengkalan di Kuala Lumpur dan didaftarkan dengan Jabatan Penerbangan Awam (DCA).

"Ia digunakan untuk perjalanan dari Kuala Lumpur ke Labuan, Kota Kinabalu, Kuching dan kembali ke Kuala Lumpur... Kalau boleh, saya mahu pinjam lagi," katanya.

Blog pro-Umno kini hebat memainkan isu penggunaan jet peribadi yang digunakan Anwar yang tidak melibatkan walau sesenpun wang rakyat, akan tetapi apabila diasak soal penyalahgunaan skandal lembu RM250 juta ketua wanita Umno, Shahrizat Jalil dan keluarganya semuanya diam membisu tanpa sebarang komen.


Fakta pesawat Dassault Falcon 7X:

Pengeluar: Dassault Avaiation (Paris, Perancis)

Jarak perjalanan maksimum: 11,019 km

Panjang / Lebar sayap: 23 m / 26 m

Kelajuan penerbangan: 900 km/j

Kelajuan maksimum: 953 km/j

Berat: 15,460 kg

Harga: USD50 juta (RM160 juta) (Harga tahun 2008)
Tiada ulasan:

Catat Ulasan